2005-02-01

USA-emigranter

Ellis Island har en imponerande databas med emigrantinformation för New York. Men även om sökgränssnittet är pedagogiskt upplagt så är det väldigt omständligt att göra mera omfattande sökningar, t.ex på stavningsvarianter.

En mycket effektivare metod erbjuds på hos Stephen Morse, där man enkelt kan göra sökningar i bl.a Ellis Islands databas. Jag uppskattar att det bara tar en tiondel så lång tid att göra samma jobb här än vad det tar om man kör den oficiella vägen via ellisisland.org. Hos Stephen Morse brukar jag använda "Ellis Island White Form". I det formuläret finns det bra möjligheter att ange olika sökbegrepp med olika grad av exakthet samt både årtalsbegränsingar och skeppsnamn på en och samma gång. Det är också enkelt att backa och modifiera sökningen. Sökresultatet presenteras i en lättfattlig lista med direktlänkar till både originalmanifest, avskrifter och bild på skeppet. Här är ett exempel på ett sökresultat (något modifierat):
NameResidenceArrivedAgeViewViewViewViewView
Brummer, OttoGeestemunde, Germany191422Psngr RecordText ManifestScanned ManifestAnnot Ship Image
Passenger records 1 to 1 out of 1

Alla länkar går sedan direkt till Ellis Islands officella site. Mycket effektivt att använda.

Det finns också en hel bunt andra sökformulär för olika datbaser hos Stephen Morse. Jag har inte testat dessa ännu. Men om de är lika bra som formuläret ovan så kanske jag får anledning att återkomma om dem.

Inga kommentarer: